Wednesday, December 23, 2009

kenapa wanita mudah menangis..?

Suatu ketika, ada seorang anak lelaki yang bertanya pada ibunya. "Ibu, mengapa Ibu menangis?".

Ibunya menjawab, "Sebab aku wanita". "Aku tak mengerti" kata si anak lagi. Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. "Nak, kamu memang tak akan pernah mengerti...."


Kemudian anak itu bertanya pada ayahnya. "Ayah, mengapa Ibu menangis?, Ibu menangis tanpa sebab yang jelas". sang ayah menjawab, "Semua wanita memang sering menangis tanpa alasan". Hanya itu jawapan yang diberikan ayahnya.


Sampai kemudian si anak itu meningkat remaja, ia tetap bertanya-tanya, mengapa wanita menangis. Hingga pada suatu malam, ia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan, "Ya Allah, mengapa wanita mudah sekali menangis?"


Dalam mimpinya ia merasa seolah Tuhan menjawab, "Saat Kuciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama. Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.


Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan dan mengeluarkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali ia menerima cerca dari anaknya itu. Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.

Kepada wanita, Kuberikan kesabaran untuk merawat keluarganya walau letih, walau sakit, walau lelah, tanpa berkeluh kesah.


Kuberikan wanita, perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam kondisi dan situasi apapun. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada bayi-bayi yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didekap dengan lembut olehnya.


Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sulit dan menjadi pelindung baginya. Sebab bukannya tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak.


Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyadarkan bahwa suami yang baik adalah yang tak pernah melukai isterinya.

Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.


Dan akhirnya Kuberikan ia air mata agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus Kuberikan kepada wanita, agar dapat digunakan bilapun ia inginkan. Hanya inilah kelemahan yang dimiliki wanita,walaupun sebenarnya air mata ini adalah air mata kehidupan".

Monday, December 21, 2009

kerinduan yang terubati..

Indahnya sebuah persahabatan akan sangat terasa saat kita merasakan
kehilangan masa-masa kebersamaan yg dulu pernah terjadi.
Nilai sebuah persahabatan bukan dari kuantiti pertemuan yang
dilakukan, tapi rasa persaudaraan yang tertanam dalam hati dan akan
terus dipertahankannya walaupun jurang jarak dan waktu
memisahkannya. Riak-riak kecil dalam sebuah persahabatan akan selalu
dihadapi, ada saat kita begitu dekat dengan sejuta kesenangan yang
dilalui. Juga ada rentang waktu saat ada sebuah benang tipis yang
hadir dalam sebuah persahabatan, di mana tak selalu bisa bersama,
bercanda dan tertawa. Semua itu adalah sudah menjadi sebuah hukum
yang harus dijalani.

Kerinduan untuk bisa merasakan saat-saat bersama yg dulu terjalin
membuat keinginan untuk bertemu dan bersatu. Banyak hal yg pernah
terjadi dan akan ada hal baru yang bisa terjadi. Dari kerinduan itu
erti dan makna sebuah persahabatan akan semakin berakar pada dinding-dinding jiwa.

Sabahat,
terima kasih atas waktu yang sangat berharga yang telah kalian
luangkan untuk kebersamaan ini. Walaupun hanya sesaat, tapi mampu
menggetarkan relung-relung hati yang haus akan sebuah kemesraan,
kecintaan dan persaudaraan. Semoga apa yang telah kita jalin akan
terus terjaga walaupun kita tak mesti bertemu dan berkumpul, walaupun
terpisahkan oleh jarak dan waktu,kau tetap temanku..


diadaptasi dari hasil nurkilan Budi Mulyana...

kata-kata terakhir.

Jika dapat kuulang waktuku
Aku ingin lebih lama ada di sampingmu
Jika kutahu engkau akan pergi
Aku ingin menggenggam tanganmu erat erat
Dan tak ingin kulepas lagi

Aku masih ingat
Bagaimana pertemuan pertama kita
Tak akan pernah ku lupa
Waktu waktu kita bersama
Dan tak akan pernah hilang
Rasa cinta kasihku akan dirimu

Tak kuduga kau terlalu cepat meninggalkanku
Tak kusangka kau pergi meninggalkan hidupku
Berat rasanya hati ini melepasmu, sahabatku
Kerna telah kutaruh hatiku di dalam hidupmu

Telah banyak hal yang telah kau tinggalkan untukku
Waktu, cinta kasih, arti hidup, dan kebersamaan
Semuanya itu menjadi kata kata terakhirmu untukku
Dan biarlah semuanya itu menjadi saksi di antara kita..


Sunday, December 13, 2009

bila Al-Quran mula berbicara

 
Waktu engkau masih kanak-kanak.............
kau laksana kawan sejatiku
Dengan wudu', Aku kau sentuh
dalam keadaan suci, Aku kau pegang
Aku,kau junjung dan kau pelajari
Aku engkau baca dengan suara lirih atau pun keras
Setiap hari
Setelah selesai engkau menciumku mesra
 
Sekarang engkau telah dewasa..............
Nampaknya kau sudah tak berminat lagi padaku...
Apakah Aku bahan bacaan usang yang tinggal sejarah...?
Menurutmu, mungkin aku bahan bacaan yang tidak menambah
pengetahuanmu
 
Atau, menurutmu aku hanya untuk anak kecil yang belajar
mengaji.......
Sekarang, Aku tersimpan rapi sekali;
sehingga engkau lupa di mana Aku tersimpan
Aku sudah engkau anggap hanya sebagai pngisi setormu.
 
Kadang kala Aku dijadikan mas kahwin ag!
ar engkau dianggap bertaqwa
Atau Aku kau buat penangkal untuk menakuti iblis dan syaitan
Kini Aku lebih banyak tersingkir,
dibiarkan dalam kesendirian ,kesepian.
Di dalam almari, di dalam laci, aku engkau pendamkan.
Dulu...pagi-pagi...surah-surah yang ada padaku
engkau baca beberapa halaman.
Di waktupetang, Aku kau baca beramai-ramai bersama temanmu
Di surau.....
 
Sekarang...seawal pagi sambil minum kopi...
engkau baca surat khabar dahulu
Waktu lapang engkau membaca buku karangan manusia
Sedangkan Aku yang berisi ayat-ayat yang datang dari
Allah Azzawajalla,
Engkau engkau abaikan dan engkau lupakan...
 
Waktu berangkat kerja pun kadang engkau lupa
Baca pembuka surah2ku(Bismillah).
Di dalam perjalanan engkau lebih asyik menikmati music duniawi
Tidak ada kaset yang berisi ayat Allah yang terdapat
Di Dalam keretamu
Sepanjang perjalanan,radiomu selalu tertuju ke stasyen
Radio kesukaanmu Mengasyikkan! .
 
Di meja kerjamu tidak ada Aku untuk kau baca
sebelum kau mulai kerja
Di Komputermu pun kau putar musik favoritmu
Jarang sekali engkau putar ayat-ayatku.........
E-mail temanmu yang ada ayat-ayatku pun kau abaikan
Engkau terlalu sibuk dengan urusan dunia mu
Benarlah dugaanku bahawa engkau kini sudah benar-benar
Hamper melupaiku
 
 
Bila malam tiba engkau tahan bersekang mata
berjam-jam di depan TV.
Menonton siaran telivisyen
Di depan komputer berjam-jam engkau betah duduk
Hanya sekedar membaca berita murahan dan gambar sampah
Waktupun cepat berlalu.........
Aku semakin kusam dalam laci-laci mu
Mengumpul debu atau mungkin dimakan hama
 
Seingatku, hanya awal Ramadhan engkau membacaku kembali
Itupun hanya beberapa lembar dariku.
Dengan suara dan lafadz yang tidak semerdu dulu
Engkaupun kini terangkak-rangkak ketika membacaku
Atau waktu kematian saudara atau taulan mu
 
Bila engkau di kubur sendirian menunggu sampai kiamat tiba
Engkau akan diperiksa oleh para malaikat suruhanNya
Apakah TV, radio ,hiburan atau komputer dapat menolong kamu?
Yang pasti ayat-ayat Allah s.w.t yang ada padaku menolongmu
Itu janji Tuhanmu, Allah s.w.t
 
Sekarang engkau begitu enteng membuang waktumu...
Setiap saat berlalu...
Dan akhirnya.....
kubur yang setia menunggu mu...........
Engkau pasti kembali, kembali kepada Tuhanmu
 
Jika Aku engkau baca selalu dan engkau hayati...
Di kuburmu nanti....
Aku akan datang sebagai pemuda gagah nan tampan.
Yang akan membantu engkau membela diri
Dalam perjalanan ke alam akhirat.
Dan Akulah "Al-Qur'an",kitab sucimu
Yang senantiasa setia menemani dan melindungimu.
 
Peganglah Aku kembali.. .. bacalah aku kembali aku setiap hari.
Karena ayat-ayat yang ada padaku adalah ayat-ayat suci.
Yang berasal dari Allah Azzawajalla !
Tuhan Yang Maha Pengasih dan Maha Pemurah
Yang disampaikan oleh Jibril melalui Rasulmu
Keluarkanlah segera Aku dari almari, lacimu.......
Letakkan aku selalu di depan meja kerjamu.
Agar engkau senantiasa mengingat Tuhanmu.
Sentuhilah Aku kembali...
 
Baca dan pelajari lagi Aku....
Setiap datangnya pagi, petang dan malam hari walau secebis
ayat
Seperti dulu.... Waktu engkau masih kecil
Di surau kecil kampungmu yang damai
Jangan aku engkau biarkan aku sendiri....
Dalam bisu dan sepi....

Friday, December 4, 2009

teman...ku harap

seindah cahaya pagi yang menyinsing mentari
seindah belaian khatulistiwa yang memancar
seindah gelora kasih yang bersemayam di relung hati
seindah persahabatan kita yang terjalin...
bintang-bintang bersinar gemerlapan
rembulan tersenyum dengan indahnya
komet halley melintas dengan cemerlangnya
seindah persahabatan yang hari ini kita simpulkan...
ku bersyukur mendapat engkau teman
ku bersyukur bertemu denganmu teman
ku berharap semua ini takkan terbias
ku berharap semua ini kenyataan yang kekal...
satu yang ku harap daripadamu teman
jadikan hidup ini indah dengan kepedulianmu
kepedulianmu terhadap sekelilingmu
kepedulianmu terhadap teman-temanmu...

Wednesday, December 2, 2009

kita sebenarnya..

kita sebenarnya...
lebih gembira menyambut 1 Januari
daripada 1 Muharam
kita sebenarnya...
lebih tahu makna 14 Februari
daripada makna 12 Rabiulawal
kita sebenarnya...
lebih membesarkan hari Sabtu atau Ahad
daripada hari Jumaat
kita sebenarnya...
lebih banyak mengeluh
daripada bersyukur
kita sebenarnya...
lebih tahu nama-nama artis pujaan
daripada nama-nama Nabi dan Allah
kita sebenarnya...
lebih suka lepak,tidur dan menonton tv
daripada sembahyang
kita sebenarnya...
lebih rajin baca novel dan majalah
daripada baca Al-Quran dan kisah para Nabi
kita sebenarnya...
lebih suka menyanyi
daripada berwirid dan bertahmid
kita sebenarnya...
lebih khusyuk mendengar lagu
daripada mendengar azan
kita sebenarnya...
lebih gemar menyebut Hello..Hai..
daripada Assalamualaikum
kita sebenarnya...
lebih biasa cakap amma..wow
daripada Subhanallah
kita sebenarnya...
lebih suka cakap alamak
daripada Astaghfirullah
kita sebenarnya...
lebih suka cakap yes
daripada Alhamdulillah

renung2kan lah wahai teman-teman yg ku kasihi sekalian..wallahu'alam

mencari sinar hidup

mencari sinar hidup yang cemerlang
dengan dugaan
jalan yang bercabang-cabang..
perlukan Al-Quran untuk panduan
sunnah Nabi dipraktikkan
guru-guru sebagai bimbingan
teman-teman untuk luahan..
lalui seorang diri bukan mudah bagai disangka
kelak tersungkur di lembah durjana
pengalaman yang ada
dijadikan sumber rujukan yang amat berharga
untuk mencari jalan
yang terbaik menuju cita-cita..
bukan wang ringgit yang dipinta
cuma pandangan
tunjuk ajar dan nasihat
buat merobohkan tembok kebuntuan yang menghalang..
walau apa pun yang terjadi
tidak ada istilah putus asa
kerna kita punya DIA..

Tuesday, December 1, 2009

Terima Kasih Allah

andai punya teman,
biarlah air mata mengenang dosa yang menjadi teman setia..
andai punya sahabat,
biarlah Al-Quran menjadi sahabat setia..
andai punya rakan,
pilihlah muhasabah sebagai rakan yang sering diingati..
andai punya kekasih,
hamparkan kasih sayang kepada-Nya..
andai hatimu sedih,
kuatkan semangatmu dengan alunan rentak zikir..

kekurangan tidak diketahui
tanpa penilaian..
keyakinan tidak terlihat
tanpa kesungguhan..
ketabahan tak teruji
dengan ujian kesulitan..
kecemerlangan hidup tak dikecapi
tanpa rahmat dari Tuhan..

saat gembira pujilah Allah..
saat kesukaran carilah Allah..
saat kesunyian sembahlah Allah..
saat kesakitan yakinlah pada Allah..
saat demi saat,Terima Kasih Allah..

Sunday, November 29, 2009

~dari kamar hati yang jauh~


di sini kita bertemu
makna keakraban
dan kita sebenarnya
membina kerinduan
tatkala meninggalkan
garisan pertemuan..
inilah kamar hati yang jauh
di dasarnya ada karang-karang
serta nostalgia semalam
dan kita sebenarnya
semakin mendekati
garisan kenangan..
bila diri semakin jauh
kita semakin mengerti
harga kasih dan sayang
tatkala kerinduan
bersimpuh di kamar perpisahan..

Wednesday, November 25, 2009

seloka..(kita dan aurat)

Tutup aurat satu tuntutan,
Dalam keluarga wajib tekankan,
Kalau tak ikut gunalah rotan,
Demi melaksanakan perintah Tuhan.

Aurat ditutup mestilah lengkap,
Tudung litup termasuk skap,
Mini telekong pun orang cakap,
Elok dipandang tak payahpun 'make up'.

Sekurang-kurangnya berbaju kurung,
Lebih elok jubah mengurung,
Kaki pula mesti bersarung,
Ditumit kaki syaitan bertarung.

Kalau wanita menutup aurat,
Orang jahat tak berani ngorat,
Bahkan boleh menjadi ubat,
Orang memandang boleh bertaubat.

Pakaian modern(?) memanglah hebat,
Harganya mahal walaupun ketat,
Walaupun cantik tetapi singkat,
Orang memakaipun nampak pusat.

Berseluar ketat bajupun ketat,
Jarangnya pulak boleh dilihat,
Orang yang memakai terus dilaknat,
Oleh Allah, Rasul dan Malaikat.

Apa yang aneh bila dipandang,
Lengan pendek tapi bertudung,
Nampak seperti orang yang kudung,
Mata terpandang kaki tersandung

Lagilah aneh bila di fikir,
Baju kebaya tudung berukir,
Nampak dada iman terjungkir,
Kain terbelah peha terukir.

Bila ditanya kenapa begitu,
Dia kata fesyennya dah macam tu,
Di dalam hati niat tertentu,
Menggoda jantan sudahlah tentu.

Menutup aurat boleh berfesyen,
Tetapi jangan menunjuk eksyen,
Sesuaikan diri ikut profesyen,
Kalau dilaknat tak guna sesen.
Kalau nak "Make Up" biarlah padan,
Jangan terlebih bila berdandan,
Minyak wangi elakkan,
Bedak dan gincu sekadar keperluan.

Kasut tinggi cuba jauhi,
Kerana ia melahirkan bunyi,
Boleh menarik perhatian lelaki,
Perbuatan ini dibenci Ilahi.

Apatah lagi menghentakkan kaki,
Menarik perhatian orang laki-laki,
Melenggok punggung menggoda hati,
Ustaz melihat pun separuh mati.

Buat apa nak tayang jambul,
Kecantikan tak usah ditonjol-tonjol,
Mahkota disimpan tak jadi bisol,
Memakai tudung Islam tersimbol.

Selokaku ini bukanlah jahat,
Cuma saja mahu peringat,
Kepada semua para sahabat,
Terutama sekali rakan sejawat.

Kalau nak ikut nasihat ini,
Jangan bertangguh ubahlah diri,
Benda yang baik tak payah diuji,
Akan terserlah akhlak terpuji.

Kepada semua kawan lelaki,
Jangan tergelak wanita diperli,
Keluarga kita tak terkecuali,
Terutama sekali anak dan bini.

Sudahkah kita tanamkan iman,
Menutup aurat sepanjang badan,
Ke sini dilindungi Tuhan,
Keluarga menjadi contoh teladan

Friday, November 13, 2009

cerita kita

selamat sejahtera diucapkan kepadamu teman,
semoga engkau sihat sentiasa hendaknya,
di bawah naungan keredhaan Tuhan Yang Esa,
jua berkat dan karamah Sohibbul Zaman..
tak mungking engkau dilupai,
kerna engkau sentiasa dihati,
wahai teman sejati,
moga berkekalan hingga ke mati..
ketahuilah teman,
walau dikau jauh di mata,
namun sentiasa di hati kami semua..
ramai manusia zahirnya sahaja bersatu,
namun hati pecah belah sering berlaku,
moga kita mendapat kekuatan iman dan taqwa,
di dalam kita membaiki diri,
semoga kita selamat di dunia dan akhirat,
dengan berkat Al-Fatah At-Tamimi..

syg and rindu u all..!!

Tuesday, November 10, 2009

*trip t0 temerl0h*







salam ukhuwah buat teman2..

tanggal 10/11/2009..final exam utk wiwid belle..wiwid exam akaun..ble wiwid g jwb exam, anize kemas2 brang ckit n basuh bju..julie plak masih enak dibuai mimpi indah..ntah mcm mane, sedang mnghfl al-quran, ley plak anize t'lelap..ish3,hehehe..tp nsb baek unaie chan (husna jiran sblh) kejutkan..kalo x, x tau la..nak bli breakfast pun x t'beli,huhuhu..wiwid alek dr exam dgn muka cerianye,hehehe..b'akhir sudah wiwid nye exam, ni b'makne crew c218 merdeka,hehehe..soklan nye snang gak la, ley wat..x semantap student akaun nye soklan..ok la tu dpat skor kan..:) lpas jer wiwid alek dr exam, ktowg lepak2 jap..bg dye tenang dlu,hehehe..then bru g mandi n b'siap..

usai shj solat zuhur, ktowg b'empat t'masuk bella belle b'gerak la ke Jengka Town..ktowg naek Metrobus ke Temerloh..asalnye kul 2.30 tp ley plak yg jual tiket tu bg bus kul 2 yg dah gerak td..pastu ley plak dye gelakkn ktowg,ish..mmg nak kne ni..dah la time ni ujan..ish3..sabar2..then ktowg tkar tiket amek bus kul 2.30..mulalh p'jlnn ktowg ke temerloh..ase excited la gak sbb ni first time asenye ktowg kua same2 g tmpt jauh ckit dr jengka,hehehe..ad je bnda yg nak dbualnyer..snok la..lpas ni dah cuti sem, susah nak dpt peluang mcm ni..lbih kurang 5 bln lbih tinggal same sebilik tp jarang dpt kua same2..

dlm kul 3 lbih ktowg smpy..smpy jer, ktowg jln2 la..masuk kdai kasut, tudung, cenderahati..mmg best..ase mcm hampir sume kdai ktowg usha,hehehe..pastu ktowg g mam kfc..ktowg beli set variety bucket n 2 set chessy chikarony..mmg mkn besar..dah la 4 owg jer tp gaye mam mcm 8 owg plak..bak kate ktowg sume, lepas gian..mane nak dpt kat jengka,hehehe..mmg snok la..then ktowg g beli 4 slice kek secret recepies yg b'lainan..huhuhu..tp tu ktowg tapau..x larat nak mam time tu gak..:)

pastu bru ktowg solat asar..wiwid ckp 'asar gajah' sebb lewat sgt,huhuhu..then ktowg tunggu utk solat maghrib skali, snang ckit..usai solat, julie n bella nak g beli kasut..mule2 ktowg cri kdai cosway tp x jumpe..erm..bella dpt beli kasut tp julie x dpt sbb x da saiz,huhuhu..cian julie belle..pastu ktowg jln2 lg la jap, masuk the store..ha, agak t'kilan ckit sbb ktowg x jumpe ape2 yg menarik utk dijadikn kenangan antare ktowg..dush..x pe2..

dlm kul 8 lbih ktowg gerak alek..dlm bas tu t'lelap la jap..mmg best sbb ujan, so feel nak tdo tu ad la..hehehe..kul 9 lbih ktowg smpy..pastu ktowg g jln2 jap kat jengka..kbtln wiwid nak cri novel tp x de yg b'kenan..lgpun wiwid x layan sgt novel slaen karya ramlee awang mursyid..ujan2 ktowg mam ais krim,hehehe..then alek la..smpy jer,ktowg mandi..x slesa n td kne ujan..pastu santai la..ktowg mam kek td..anize belle kmas beg sbb esoknye anize alek..julie n wiwid plak alek 12 hrbln..erm..

ari ni pun merupakan kngn yg sukar dilupakn..wlpun penat tp ktowg sume enjoy sgt2..doa2 moga next sem pun dpt travel mcm ni gak kn..wiwid, wlpun kte laen kos n duk bgunan laen2, tp x b'makne wiwid akan dilupakn tau..friends forever..SARAS..

final exam, dah berakhir..!!yeppy...:)


assalamualaikum w.b.t

alhamdulillah, ktowg b'syukur sgt sbb selesai sudah minggu yg agak mencabar bg ktowg iaitu mggu exam..ni merupakan first time ktowg amek final exam kat uitm ni, mmg la first time sbb ktowg pun bru part 1, hehehe..nak tau x rentetan mggu exam ktowg? mcm2 citer ad..okeyh..

tanggal 28/10/09...b'samaan hari rabu, ni merupakan first day ktowg nye final exam..agak mendebarkan gak la..almaklum sajalah, dah lame x amek pekse..so mcm kekok plak, hehehe..first paper ktowg paper BEL 120 iaitu paper bi..ktowg pun sbnrnye x tau nak study ape, just imbas alek ape yg lect ajar slame ni..wiwid belle exam kat dewan mkn siswi, anize belle n julie belle plak exam kat dewan SMK Jengka 2, hehehe.. first time dgr tu mmg klakar la..mane x nye, x ase real la exam kat tmpt2 mcm ni,huhuhu..tp ble fkir alek, agak unic gak la..x sume owg ase pglmn mcm ni kan, x la t'peruk jer kat dlm U ni..pg2 gerak ramai2 mmg best, hehehe..mcm nak jwb spm plak..:) paper ktowg? alhamdulillah, ok la..ktowg ley wat cume ketandusan idea nak wat essay..but not bad la..pastu tgh ari tu gak wiwid alek umah, saje je sbb gab ngan paper strsnye jauh..best la wiwid, jgn lupe ktowg tau, hehehe..

then 31/10/09 ari sabtu..ari ni anize ngan julie exam akaun..mmg study struggle la sbb nak skor paper ni, lgpun ni paper mmg agak pntg la utk ktowg bdk akaun kan..lg la b'debar ktowg ase..ktowg exam kat DK2..ble dpt soklan, agak mantap la gak..uish,soklannye mmg mncbr minda la..bkn minda jer tp prsn skali ooo, huhuhu..majoriti agak frust gak la sbb susah sgt tp nak wat mcm ne kan, yg pntg dah usaha..kn3..??

pastu paper CTU..3 hrbln 11..ni subjek agama..ok la cume penat tgn ni menulis jwpn yg pnjgnye mcm nak wat essay jer, hehehe..agak ngantok la mule2, mane x nye..masing2 tdo lewat nak mghfl..tp sbb mase mcm x ckup jer, tu yg tibe2 jd segar tu, huhuhu..

04/11/09..paper MGT..wiwid amek exam ni..subjek ni subjek yg kne hafal gak..tp tgk dr gaye wiwid, ok la..wiwid study hard, insyaallah ley wat..wiwid pun bgun awal2 pg nak mghfl..waktu pg2 kn waktu yg snang masuk study..so, insyaallah ape yg dihafal n imbas kembali tu, akan igt la..

then paper AIS 130..paper utk student akaun..subjek ni mmg subjek membace n hafal..mmg smart la..byk sgt input yg nak anize n julie hafal..tkot nanti time exam x t'output plak, hehehe..ktowg tdo lewat n bgun awal2 pg sbb nak hafal..mmg pntg kne hafal, kalo x mmg x ley jwb la..ktowg exam kat DSG..mmg kne la ngan gelaran yg diberi..Dewan Sejuk Giler..naek beku dbuatnye..ase mcm bru kuar dr peti ais jer..ish3..tp, alhamdulillah..soklan yg kuar lbih kurang ngan ape yg ktowg hafal n soklan past year, nsb baek pg tu ad discuss ckit, so..ley la ktowg wat..:)

9 hrbln 11..paper last bg anize n julie but not to wiwid, hehehe..ni subjek math..subjek yg mmg mantap..rmai yg kate ni 'killer subjek'..tkot ooo..student akaun exam kat DSG tyme ptg n student banking kat DSG gk tp wk2 pg..tmpt ni mmg sejuk habis..soklan pun ley tahan mencabarnye..erm..

itu la dye..rentetan yg nak dikongsi slame ktowg exam ni..mencabar tp menyeronokan..smoga ape yg ktowg study n jwb exam, deberkati oleh Allah..kte dah usaha sebaik mgkn, n laennye kte b'serah saja pd Dia..moga2 kte b'tiga n teman2 yg laen mndpt kptsn yg cemerlang n insyaallah dpt dekan..:)

Saturday, November 7, 2009

kerenah time last minute study..

assalamualaikum wbt..

mlm ni ktowg b'tiga happy sgt bak kate wiwid,hari senyum sedunia.. n ase lega coz ari merajuk sedunia dah lepas smlm,hehehe..wiwid bgun awal2 pg tinggalkn ktowg yg sedang enak dibuai mimpi indah coz dye nak study kat library..tp dr ptg td smpy lah la ni,ktowg study same2,x kuar bilik sgt..jiran ajak g pasar pun kami tolak pelawaan mereka..feel nak study tibe2 jer smpy..hebatnye wiwid smpykn dye study tuk 2 subjek skali gus..kjap2 math n kjap2 tkar akaun..ktowg plak relax jer padahal killer subjek gak la..subjek math 126..tp malas la nak tunjuk over tension sbb kami kn student contoh,hehehe..

tp kalo nak tau,ktowg study kjap2 jer..byk selingan jer lebih..julie belle,lpas wat 1 soklan,dye senam la..makan la..ader jer yg nak wat..padahal bru 1 soklan,huhuhu..anize belle plak kjap2 dgr lgu,landing kat katil wiwid kacau dye study,hehehe..wiwid ngan muke cutenye melayanlah kerenah anize n jiran sblh n dpan..

dalam kul 11 lbih bru anize ngan wiwid mkn malam..sbb..diowg order mknn kat bella coz dye g pasar..julie plak dah mam ptg td tp nak tau x dye mam ape?dye mam maggie..ish3..dah tu skrg merungut kelaparan..sibok tye psal kkk yg jual burger n roti hot dog chees,hehehe..

pas mam tu, anize ngan wiwid lepak kat koridor luar jap,menghayati keindahan bintang n rembulan di langit..lawa sgt..subhanallah,sungguh cantik n sempurna ciptaan Tuhan..wiwid tgk bintang sambil memeluk gula2(bantal peluk) ksygnya..owg yg lalu lalang pandang semacam jer,hehehe..

then dlm kul 1 ktowg start study alek..tp nak hlangkn kebosanan,anize ajar game bru..tp mmg best la..julie belle 2 kali kalahkn anize,huhuhu..mmg agak t'hibur smpy kne perli ngan jiran, depan,hehehe..alek2,diowg gak tye ktowg men ape n nak join skali..hahaha..dah puas maen smbg alek la study..last2 skrg ni ngah online..pasni x tau la nak wat pe lg..masing2 tgh segar..erm..

smpy sni je la yg nak dikongsi b'same..nak smbg study jap..all the best for crew c218..!!!cayo0k2..lurve u all..SARAS..wassalam..

Friday, November 6, 2009

~untukmu bintangku~

setelah sekian waktu
dapat jua daku melihatmu..
dikau umpama cahaya..
kala sinaran itu tiba,
dikau datang bersama membawa keceriaan..
kala sinaran itu pergi,
dikau pergi meninggalkan kenangan..
walau hanya seketika,
dapat jua daku merasa kebahagiaannya..
namun tidak akan ku siakan,
kenangan itu kan ku sematkan dihati,
agar dikau tidak mudah ku lupakan..

Saturday, October 31, 2009

hujan

hatiku menjadi sedih lagi
aku memejamkan mata
membiarkan segala yang terbuku pergi
aku terlihat jendela menjadi suram
titis-titis hujan jatuh ke bumi
biarkan hujan turun
jangan biarkan hujan berhenti
hujan seakan mengerti tentangku
memberikan aku kesejukan dalam api yang membara
membuang segala keperitan yang terbuku di dada..
tika hujan merintik
hati turut berdetik
jiwa turut merintih
adakah aku sekuat ombak
yang gagah memukul pantai??
ketika itu mula terasa
kenapa mesti aku alpa dengan segala suruhanNya
selaku Pencipta..
tika hujan merintik jua
aku tebarkan segala keinsafan
aku panjatkan segala doa beserta harapan
agar lautan yang terbentang
akan dapat ku renangi dengan penuh ketabahan..

 
© 2009 http://b-i-s-i-k-a-n-n-u-r-a-n-i.blogspot.com/ inc. all rights reserved .
Powered by [sUfFeR8zInE]